top of page

Här finner du våra inlägg 

Senaste inläggen visas först, du kan dela inlägget på LinkedIn eller prenumerera på blogginläggen genom att ange din e-postadress och klicka på "följ vår blogg"

dator~~POS=TRUNC
Sök

Samverkan

Samverkan, just idag tänkte vi skriva lite allmänt om samverkan av olika slag.

Ursprungligen är det en typ av organisering bland människor som går århundranden tillbaka i tiden.

Utan att grotta ned oss för mycket och "nörda" in för mycket på ämnet tycker vi det är värt att lyfta FÖRDELARNA med olika typer av samverkan.


Samverkan är perfekt för att hitta förlorade föremål, hitta försvunna djur eller personer.

Samverkan nämns oftast inom brottsförebyggande arbete där grannsamverkan är det som nästan alla någon gång hört talas om.

Samverkan kan även ske emellan kommuner och näringsidkare, näringsidkare och privatpersoner, privatpersoner med privatpersoner eller privatpersoner med kommuner. Emellan alla dessa finns en urgammal samverkan med räddningstjänsten.


Varför samverkar vi?

Människan är som bekant kontaktsökande, nyfikna och kommunikativa.

Vi är även problemlösande och analyserande av naturen, vissa mer än andra men det finns i var och en av oss.

Samverkan sker oftast helt otvunget och naturligt för oss och jag tror inte tanken slagit er om jag tar ett exempel.


Anna är på väg till bussen, det är rusningstid på morgonkvisten och hon rör sig nära en trafikerad väg för att nå busshållplatsen.

Hon kan höra ljud av samtal, fotsteg, bilar, trafikljus och plinget från en cyklists ringklocka. Plötsligt faller Anna till marken.

Samtidigt sitter Anders i sin bil, det har precis bytt till rött och han trummar med tummarna på ratten och väntar på grönt.

I ögonvrån ser han något som gör att han vrider på huvudet, det han inte vet är att han ser Anna som precis fallit till marken.

Amanda går med mobilen tryckt i örat när hon ser en kvinna falla mot marken, utan att lägga på ropar hon efter kvinnan samtidigt som hon springer fram till kvinnan som nu ligger på marken.

Stefan som står och låser fast cykeln vid busshållplatsen blir störd av en kvinnas tillrop och vrider på huvudet. På marken ligger en kvinna och en annan kvinna verkar springa mot platsen. Stefan ser att det bakom henne kommer två tonåringar som verkar filma kvinnan på marken. Stefan skyndar fram mot tonåringarna för att stoppa deras filminspelning.

Oscar sitter i sin företagsbil, på instrumentpanelen sitter hans telefon i en mobil hållare. Klockan är 07:26 och trafikljuset slår precis om till grönt när han ser en man knuffa två tonåringar framför sig och de verkar diskutera något. Han lyfter sin blick och ser en kvinna lutad över vad han tycker är en annan kvinna på marken. Inom några sekunder har han satt på varningsblinkers på företagsbilen, svängt upp och stannat bredvid kvinnan som ligger på trottoaren och slagit larmnumret 112.

Mia sitter i sin bil och köar mot en rondell, idag har hon huvudvärk och ingen musik på i bilen. Hon hör därför sirener som närmar sig långt innan en ambulans blir synlig. Hon ser lamporna i backspegeln och blinkar och tutar för att uppmärksamma de andra bilisterna som är framför henne på att en ambulans nu kommer.

Rickard står i samma rondell som Mia är på väg in i men från en annan infart, han ser en bil som blinkar och hör ljudet av en tuta genom stereons musik. Sekunden senare ser han blåljus och väljer att stå helt still så dessa blåljus kan passera.

Henrik kör buss och kan se nästa hållplats framför sig, han noterar en stillastående bil med varningsblinker på vid hållplatsens bussficka.

Han saktar ned och ställer sig en bra bit ifrån den parkerade bilen och slår på bussens varningsblinkers, han har nu kommit så när att han kan se att något hänt vid hållplatsen. Henrik ropar ut detta på bussföretagets radio.


Oberoende av varandra, en helt vanlig vardagsmorgon har alla dessa personer tillsammans, oberoende av varandra bidragit till att samverka till att Anna ska få hjälp där hon ligger på trottoaren.


När vi utför handlingar tillsammans så samverkar vi.

Enklast är det att förklara samverkan i händelseförlopp som är bekanta för var och en av oss.

Jag tror alla som läste texten kunde få en bra läges bild över vad som skedde och hur alla inblandade reagerade och därmed agerade.


Samverkan grundar sig i goda intuitioner, instinkter.

Människan är väldigt villig till att ställa upp och hjälpa till i olika sammanhang, det ligger i vår natur.

Vi är även vanemänniskor och när något blir vardag har vi lätt för att återvända till gamla hjulspår eller helt enkelt känna att "någon annan löser, gör eller kommer göra något" och så fortsätter vi vardagen utan att göra något.


Detta är påminnelsen om att alla kan göra något för att skapa trygghet och för att hjälpa.

Det gäller såväl där vi bor som där vi arbetar, handlar eller går i skolan.

Våga vara förändringen, våga säga till och våga erbjuda eller be om hjälp.


Idag startade jag dagen med att tala om just samverkan.

Det är en stor del av mig själv, jag kan alltid göra något, jag kan alltid göra ett aktivt val. Jag är inte ensam, alla har samma möjligheter som jag att hjälpa eller låta bli.


Samverkan är inte svårt eller raket kunskap, det behöver inte ens inkräkta på våra vanliga dagliga rutiner.


Se behovet, fyll behovet förvänta dig aldrig att någon annan kommer "göra det" var den som GÖR DET.


Gör det till en vana;

Exempel:

  • Håll upp dörren åt en främling

  • Plocka upp ett skräp i naturen och släng i en soptunna

  • Skicka en insändare och berätta en solskenshistoria för att bidra med något positivt i våra lokaltidningars rapporter

  • Önska personalen i kassan en trevlig dag, helg eller kväll

  • Res upp något som verkar vält

  • Ställ stolar i ordning när du rör dig på ett utecafé

  • Fråga om någon som kämpar med något behöver hjälp och försök hjälpa denne

  • Fråga en person som verkar leta efter något om den behöver hitta till en adress eller butik och försök hjälpa denne

  • Säg till om någon beter sig på ett olämpligt, elakt eller otyggt sätt alternativt be fler vuxna om hjälp


Samverkan

Slutligen, alla behöver inte göra allt, men alla kan göra något.


Trots att morgonens diskussioner lämnade mig med en otroligt ledsam känsla i hela kroppen vägrar jag ge upp på allt det positiva vi kan göra för vårt samhälle och vår direkta närhet.


Sprid lite solsken regniga dagar och lys lite extra starkt när solen skiner.

Jag tror på dig, du kan göra det du med!Samverkan


Varma hälsningar,

Angelica Carlsson, VD

Familjeföretaget BC Låsservice AB din lokala låssmed på Ekerö och Mälaröarna

Comentarios


Tack för att du följer vår blogg!

bottom of page